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‘A Swallow at Christmas’, by George Cruikshank (1792-1878), from the Comic Almanack. Etching. England, 1841. © Victoria and Albert Museum, London.

 

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Salle/ Room L201

9h30 Ouverture/ Opening

9h45-10h45. Jean-Luc Guichet (Université de Picardie Jules Verne) « Cracher dans la soupe : critiques de la convivialité carnivore chez quelques auteurs du XVIIIe siècle »

10h45-11h15 Café/ Coffee Break

  • 11h15-11h45. Agata Knopik. (Université Adam Mickiewicz de Poznan) “The abstinence from meat in the novels of Polish priest Michał Dymitr Krajewski (1746-1817)”
  • 11h45-12h15 Nicolas Fréry (Université Gustave Eiffel). « Le loup végétarien. Destin d’une fable au XVIIIe siècle. »
  • 12h15-12h45 Guilhem Armand (Université de La Réunion). « La naissance de la gastronomie et le végétarisme en débat au tournant des Lumières. »

12h45-14h30 Déjeuner/ Lunch

Salle B131

  • 14h30-15h00 (Online) Erica Joy Mannucci (Université de Milan-Bicocca). « Ne pas manger de la chair dans la société aristocratique de Milan »
  • 15h00-15h30 David McCallam (University of Sheffield) “Of Meat and Morlacchi: Primitivist Sociability in the Eastern Adriatic in Giustiniana Wynne’s Les Morlaques (1788)”
  • 15h30-16h00 (Online) Lydia Vazquez Jimenez et Juan Manuel Ibeas-Altamira (Université du Pays Basque, Espagne). « L’éthique sadienne à l’épreuve de la table »

16h00-16h30 Café/ Coffee Break

16h30-17h30 Jane Spencer (University of Exeter) “‘A most treasonable antipathy to roast beef’: John Bull, John Oswald and radical vegetarianism in the 1790s”

17h30 Conclusion

Cet événement est soutenu par les laboratoires ACE, CELLAM, la Société française d’étude du XVIIIe siècle et le GIS Sociabilités/Sociability

This event is supported by the research groups ACE and CELLAM, the French Society for Eighteenth-Century Studies (SFEDS) and the GIS Sociabilités/Sociability